Bildkollage med en kvinna och en man.
Dagmar Hagelin försvann under slutet av 70-talet i Argentina. Hennes bror Jonathan Hagelin jobbar på en skola i Stockholm Foto: TT/Privat

"Dessvärre ger det mig inte min syster tillbaka"

1:48 min

På onsdagen dömdes den argentinske militären Alfredo Astiz till livstid för bland annat mordet på svensk-argentinska Dagmar Hagelin som försvann 1977. På en skola norr om Stockholm arbetar Dagmars bror Jonathan Hagelin som lärare och när domen kom satt han och såg på TV-bilderna från rättssalen på sin telefon.

– Jag hörde det jag hoppades på att få höra, att de skulle få sina livstidsstraff. Nu var det skönt att min systers namn ingick i det här ESMA-fallet, säger Jonathan Hagelin.

Alfredo Astiz är en man med mångas liv på sitt samvete. Han är redan dömd till livstid för andra mord, på det som kallas ESMA, ett tortyrcenter där militären fängslade och torterade tusentals personer under Argentinas militärdiktatur.

– För det argentinska folket tror jag det här är en så stor seger över en så mörk historia. Det är en lättnad även om det samtidigt inte tar tillbaka våra familjemedlemmar, säger Jonathan Hagelin ute på gården utanför det trägula skolhuset norr om Stockholm där han jobbar.

Jonathans syster Dagmar Hagelin försvann 1977. Sedan dess kämpade hennes pappa Ragnar Hagelin för att hitta henne. Så här sa han i Ekot 1977 bara någon månad efter försvinnandet.

– Jag hoppas nu att den svenska regeringen använder alla möjligheter som de har för att rädda min dotter Dagmar.

Ragnar Hagelin dog förra året och fick inte själv uppleva livstidsdomen mot dotterns mördare. För brodern Jonathan har Dagmar Hagelin varit en del av hans liv genom bilder och berättelser. Livstidsdomen är viktig men något avgörande saknas.

– Hade man fått svar på vad som hände Dagmar och haft en viloplats dit vi kan gå och lägga blommor och sörja, då hade det varit lättare. Det är en seger för rättvisan och mänskliga rättigheter att de blev dömda, dessvärre ger det inte mig tillbaka min syster, säger Jonathan Hagelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista