Alexander Ernstberger
Alexander Ernstberger Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Allra-grundaren Alexander Ernstberger släpps ur häktet

0:19 min

Grundaren och huvudägaren av Allra, Alexander Ernstberger, släpps ur häktet. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Alexander Ernstberger misstänks för grov trolöshet i den så kallade Allrahärvan. Han har suttit häktad sedan mitten av oktober. Ernstbergers advokat bekräftar nu för Ekot att han släpps.

– Det var väntat. Åklagaren har bedömt att det saknas skäl för att han ska vara häktad, säger Slobodan Jovicic. 

Misstankarna mot Ernstberger kvarstår dock, även om han nu alltså försätts på fri fot.

– Han är glad att han får komma ut, men också ödmjuk inför att han kommer ut till ett annat liv än han hade innan, säger advokat Slobodan Jovicic. 

Anledningen till att Ernstberger nu släpps ur häktet är enligt Ekobrottsmyndigheten att "han inte längre kan påverka utredningen eller förstöra bevis. Kollusionsfaran är för liten för att motivera en fortsatt häktning". Det säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på EBM, till di.se.

Allrahärvan handlar om att fondbolaget Allras ägare anklagas för att ha tjänat mångmiljonbelopp på bekostnad av pensionsspararna. Det hävdar Pensionsmyndigheten. Detta ska ha skett via ett dotterbolag i Dubai, vilket Ekot har skrivit om tidigare. Dessutom gjorde Allra affärer år 2012 som ledde till att omkring 170 miljoner av pensionsspararnas pengar hamnade i ett bolag som hette Oak Capital. 

Förutom huvudägaren Alexander Ernstberger har flera personer delgivits misstanke om brott i utredningen. Alla personer som misstänks är nu på fri fot, enligt Dagens Industri, i och med att Ernstberger har släppts ur häktet. 

– Nu fortsätter undersökningen med honom på fri fot. Vi väntar och ser resultat från den, säger advokat Slobodan Jovicic. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista