Uppsala tingsrätt
Foto: Sveriges Radio/TT Montage

10 års fängelse för sexbrott via internet

2:15 min

I dag dömdes en man i 40-årsåldern för bland annat grov våldtäkt till 10 års fängelse för sexualbrott via internet. Domen är unik i sitt slag.

Mannen dömdes i dag, vid i Uppsala tingsrätt, för bland annat för grov våldtäkt och våldtäkt till maxstraffet 10 års fängelse. Det är första gången någon dömts för våldtäkt för övergrepp via nätet i Sverige.

– I de domar som finns tidigare har det varit fråga om andra typer av handlingar. Sådana sexuella handlingar som det faktiskt varit fråga om i merparten av de gärningar som mannen i vårt mål också döms för. De sexuella handlingar som liknar de som varit aktuella i tidigare mål har vi dömt på precis på samma sätt. Sedan är det några fall i det här målet där de sexuella handledningar går utöver det som tidigare prövats, säger Carin Westerlund, rättens ordförande.

Mannen har kontaktat flickorna via olika chattsidor på internet. Och genom hot om att skada barnet eller anhöriga till dom, har han fått de till att via webbkamera visa sig nakna och utföra olika sexuella handlingar på sig själva och andra.

Mannen har spelat in övergreppen, som nu var en del av polisens bevisning. Enligt Jörgen Lindeberg, utredare på NOA, polisens nationella avdelning, är det här bland det värsta han sett.

Mannen döms för totalt 59 brott. Bland annat 4 fall av grov våldtäkt och 1 fall av våldtäkt. Han döms också för grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han döms till 10 års fängelse. Emelie Källfelt är åklagare:

– Till huvuddelen är jag väldigt nöjd. Jag är glad över att tingsrätten vågat gå på vår linje och faktiskt dömt för både grov våldtäkt mot barn och våldtäkt i några fall, säger Emelie Källfelt.

Påföljden, 10 år, vad tycker du om det?

– Det är precis vad vi yrkade på. 10 år är maxstraffet för våldtäkt mot barn och tingsrätten skriver att gärningarna straffvärde uppgår till 10 års fängelse.

Tingsrätten gick ju inte på er linje fullt ut. Kommer ni överklaga?

– Det kommer vi absolut göra. Den här domen är viktig och det är otroligt viktigt för oss som jobbar med den här typen av brott att vi får ett överrättsavgörande. Dessutom har tingsrätten gjort så att de bara dömt till våldtäkt i några fåtal fall. I merparten av åtalspunkterna där vi yrkade på våldtäkt har man valt att i stället rubricera dom som grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Mannen har tidigare dömts för flera liknande brott under 20 års tid och har avtjänat flera fängelsestraff. Tidigare har det rört unga i Sverige. Den här gången är de drabbade unga i USA, Kanada och Storbritannien.

Totalt handlar det om 27 målsägande, 18 av dom är identifierade, de flesta var under 15 år när brotten begicks.

I samband med utredningen genomgick mannen en mindre sinnesundersöknigen, enligt den anses han inte ha någon allvarlig psykisk störning. Kronje Samuelsson är mannens advokat:

– Mycket av det som lagts min huvudman till last under huvudförhandlingen har medgetts från hans håll. Den stora frågan har varit hur det ska rubriceras. Där har vi varit oense med åklagarna. Vi är av uppfattningen att det här inte är att jämställa med våldtäkt ur ett kränkningshänseende och åklagarna är av motsatt uppfattning.

Kommer ni att överklaga domen?

– Eftersom att han nu döms för ett brott, alltså våldtäkt, som han själv inte anser sig ha gjorts sig skyldig till ligger det självklart i farans riktning att den här domen kommer överklagas från försvarets sida, säger Kronje Samuelsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista