Libyen
Foto: Mahmud Turkia/TT

Migranter ska evakueras från läger i Libyen

1:56 min

Toppmötet mellan Europas och Afrikas ledare i Elfenbenskusten slutade i två olika deklarationer. En handlar om de ungas framtid på kontinenten och jobben, den andra om situationen för migranter i Libyen där det pågår slavhandel.

Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki Mahamat sa på den avslutande presskonferensen att det finns hundratusentals migranter som är fast i Libyen. 

– Det kan finnas mellan 400 000 och 700 000 migranter som är fast i Libyen, sa Moussa Faki, som leder den Afrikanska unionen, AU.

Han förklarade att ett sändebud hade skickats till Libyen och att hon besökt ett läger i Tripoli och återvänt till toppmötet igår med rapporten att just där fanns 3 800 migranter. De är i huvudsak västafrikaner, många kvinnor och barn under omänskliga förhållanden som måste evakueras omgående. 

Ett antal länder enades i natt om en snabb evakuering, vilket Sveriges statsminister Stefan Löfven stödjer. Han ville däremot inte kommentera uppgiften att militär skulle sköta detta och att det kan uppstå en risk att migranter skadas eller dör om de farliga slavhandlarna motsätter sig evakueringen.

Den andra deklarationen som antogs i Abidjan rör framtiden ekonomiskt för kontinentens unga och kvinnor

– De utgör ju majoriteten av vår befolkning, sa Moussa Faki. 

Toppmötet har enats om att skynda på olika samarbetsprojekt för att ge jobb åt den snabbt växande befolkningen. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk valde för att sammanfatta resultaten ett favoritcitat:
– Om du har bråttom gå ensam, men om du vill nå långt, gå tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista