Uteliggare på Drottningatan. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Socialstyrelsen: Allt fler akut hemlösa

Utredare: En ökning av personer som sover ute
1:20 min

Antalet akut hemlösa ökar i Sverige. Sedan förra mätningen har antalet ökat med en tredjedel.

Drygt 5 900 personer är akut hemlösa och sover exempelvis utomhus eller på härbärgen.

Det är en ökning med 1 500 personer sedan Socialstyrelsens senaste kartläggning, som gjordes för sex år sedan.

– Där har vi sett en ökning av personer som sover ute på offentliga platser och i trappuppgångar, som alltså inte bor i någon form av boende. Men vi ser också en ökning av boende på vandrarhem och sådana akuta lösningar, säger Christina Högblom, utredare vid Socialstyrelsen.

Totalt är drygt 33 000 personer hemlösa i Sverige, vilket är ungefär samma antal som i senaste undersökningen. Kartläggningen bygger på uppgifter från bland annat kommuner och frivilligorganisationer under en vecka i april.

Två grupper där allt fler står utan bostad är kvinnor och föräldrar.

Enligt Marika Markovits, direktor vid Stockholms stadsmission, ändrar hemlösheten ansikte – och nya grupper riskerar att hamna utanför.

- Människor med låga inkomster är i dag i mycket större risk för hemlöshet. När de första undersökningarna kom för ungefär tio år sedan kunde man se att 80 procent - och sedan 60 procent - av de som var hemlösa hade beroendeproblematik. I dag är det nere i 50 procent.

– De andra som lever i hemlöshet är oftast mer av ekonomisk karaktär. Man har för låg pension, för låg inkomst, för att komma i fråga för en lägenhet hos en hyresvärd, säger Marika Markovits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".