Bildkollage med en kvinna och ett stetorskop.
1 av 2
Emilie Angergård, läkare i Falun, har skrivit på uppropet.
Emilie Angergård, läkare i Falun
2 av 2
Emilie Angergård, läkare i Falun, har skrivit på uppropet. Foto: Veronika Karlsson/Sveriges Radio/TT

10.400 kvinnliga läkare i upprop mot trakasserier

1:12 min

Under hashtaggen #utantystnadsplikt slår kvinnliga läkare och läkarstudenter larm om vad som händer inom vården.

Emilie Angergård, läkare på kvinnokliniken i Falun och styrelsemedlem i Kvinnliga Läkares förening har skrivit på uppropet som publicerats i Svenska Dagbladet. Och hon är inte förvånad över den stora uppslutningen.

– Det talar väl för att även om inte alla blivit utsatta, så förstår alla att problemet finns och att vi måste göra något åt det.

Det var för ett par veckor sedan som kvinnliga läkare och läkarstudenter började berätta vad de varit med om på Kvinnliga Läkares förenings facebooksida.

När dokumentationen växte, drevs frågan vidare i en sluten grupp där berättelser om kränkande upplevelser kunde delas. Det som framkom, skriver läkarna, var att utövarna ofta är manliga läkare som står högre upp i maktordningen.

– Som nämns i uppropet så är ju vården ganska hierarkiskt uppbyggd med tydliga maktförhållanden, vilket kanske gör det lättare att övergrepp sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista