Ibrahim Cherif och M'a Camara.
1 av 2
Migranter i Libyen.
2 av 2
Arkivbild på migranter i Libyen. Foto: Emilio Morenatti/TT

"Afrika har behov av Europa som en partner"

2:06 min

Toppmötet mellan Afrika och Europa, som avslutades i går i Elfenbenskusten, blev en framgång, anser flera afrikanska journalister som bevakade det hela på plats.

– Afrika har behov av Europa som en partner och inte som någon vägledare, säger Ibrahim Cherif som är nyhetschef på Kameruns TV. Han tror att toppmötet mellan Europa och Afrika blottlagt detta. Det handlar om ett partnerskap både politiskt och ekonomiskt.

TV-chefen sitter i en välpressad mörk kostym och för diskussioner med sina medarbetare i pressrummet.

Det finns ju en rent fysisk, geografisk närhet mellan våra kontinenter, som sammanför oss, fortsätter han och Europa måste på allvar att inse att världen är globaliserad i dag. Det som Europa inte vill göra i Afrika, gör någon annan i stället, säger han och syftar på Kina, Japan, USA och Marocko.

– Europa gjorde misstaget att vända den afrikanska kontinenten ryggen ett slag, men behöver nu Afrika för sin ekonomisk tillväxt, säger Ibrahim Cherif men menar att de afrikanska länderna har fått en ny förhandlingssituation och kan spela ut intressenterna mot varandra - Kina mot Europa till exempel.

M'a Camara som arbetar för Afrikanska nyhetsbyrån är också nöjd.

– Jag välkomnar ledarnas allvar kring migrationsfrågan. Elfenbenskusten har just välkomnat tillbaka cirka 300 migranter i ett flyg, säger hon och situationen är svår.

Slavhandeln i Libyen har överskuggat toppmötet, men hon vill inte peka ut Libyen som ansvarigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista