Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen backar från kritiserat högskoleförslag

Publicerat fredag 1 december 2017 kl 03.09
Minister anser att förslag lades i fel ordning
(1:06 min)
Tredelad bild: Södertörns högskola, kvinna i en talarstol och ett universitetsbibliotek.
Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Foto: Claudio Bresciani/TT, Jessica Gow/TT, Tor Johnsson/TT.

Efter kritik drar regeringen tillbaka en lagskärpning som skulle öka kravet på högskolor och universitet att minska den sociala snedrekryteringen till högre studier.

– Vi har fått remissvar från våra högskolor och universitet och det är många som tycker att det är ett otydligt förslag som inte tillräckligt tydligt pekar på det som är viktigast för mig och regeringen, att det är genom en högre kvalitet i utbildningen som vi ska klara både breddad rekrytering och breddat deltagande, säger Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Att förändringar behövs för att inte föräldrarnas utbildningsnivå ska styra så mycket som det gör i dag, när en ung människa ska välja, eller välja bort högre studier, är de flesta överens om. Ändå blev kritiken hård mot regeringens förslag att ändra i högskolelagen.

Man menar att det nu skrotade förslaget till ny lagtext, att högskolor ska främja ett brett deltagande i utbildningen riskerar att sänka kvaliteten på utbildningen för att fler ska klara sina studier. Kravet på att klara en utbildning hamnar snarare hos lärosätet än hos studenten, ansåg exempelvis Uppsala universitet.

Den kraftigaste kritiken var att regeringen inte skjuter till några mer pengar för det här och att regeringen börja i fel ände, först förslag om att ändra kraven och sedan efter det ska regeringen komma med förslag på ett helt nytt ersättningssystem för landets lärosäten.

Helen Hellmark Knutsson håller med om det. Regeringen har gjort det här i fel ordning.

– Det bör snarare vara det omvända. Vi behöver först se över resurstilldelningssystemet och därefter kan vi förstärka arbetet med det breddade deltagandet.

Du har ägnat en hel del tid åt att försvara det här kritiserade förslaget, hur ser du på att du nu drar tillbaka det?

– Det är viktigt för mig att vi inte skickar otydliga signaler till universitet och högskolor om vad som är viktigast och viktigast är kvalitet.

Vad ska då regeringen göra istället för att minska den sociala snedrekryteringen till högskolor och universitet? Helen Hellmark Knutsson hoppas på de nya förslag som regeringen presenterar i vår, om hur tillträdet till högskolan ska bli enklare.

– Vi hoppas på att det ytterligare ska bidra till att visa hur man kan nå högre utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".