Människor står i en dörröppning.
Tysklands president (mitten) välkomnar förbundskansler Angela Merkel och CSU-ledaren Horst Seehofer till samtal med socialdemokratiske ledaren Martin Schulz. Foto: AP/TT

Nya försök till koalitionsförhandlingar i Tyskland

"Samtal om att eventuellt föra ytterligare samtal"
3:14 min

Ett nytt försök att få ihop en regering i Tyskland pågår i Tyskland under torsdagskvällen. Förhandlingar har havererat flera gånger efter valet i september.

I Berlin sitter sitter förbundskansler Angela Merkel sedan klockan åtta på kvällen i samtal med kollegan och ledaren för kristdemokraterna i Bayern, Horst Seehofer, och den socialdemokratiske ledaren Martin Schulz.

Mötet pågick fortfarande två timmar efter att de hade samlats – vilket  innebär att det dröjer längre än de en och en halv timmar som var planerat.

– Inifrån mötet på slottet Bellevue har ingenting hörts, vilket inte heller är att vänta. Imorgon bitti ska de tre partiledarna hålla interna möten med sina respektive partiledningar, säger Ekots Tysklandskorrespondent Daniela Marquardt.

– Kvällens möte kan snarast ses som ett samtal om att eventuellt föra ytterligare samtal. Vilket är intressant och viktigt eftersom det här ses som det mest realistiska alternativet om man ska undvika ett nyval, fortsätter hon.

En ny regeringen kan dock komma att dröja.

– Även om det blir koalitionsförhandlingar av det här kommer de att pågå ganska länge. En bit in på nästa år väntar man sig tidigast en ny regering i Berlin, säger Daniela Marquardt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".