Tredelad bild: Granskog i vinterskrud, fjällskog i höstfärger och tallskog med grönt lingonris.
Foto: Jens Meyer/TT, Henrik Montgomery/TT, Vidar Ruud/TT.

Nu ska skogens miljövärden kartläggas igen

2:25 min

Vid årsskiftet ska Skogsstyrelsen återuppta de inventeringar av skogens miljövärden som pausades i våras, något som då kritiserades hårt av miljöorganisationer. Nu finns förslag på bättre inventeringsmetoder.

– Övergripande ledorden i arbetet är att öka transparens, objektivitet och förutsägbarhet i bedömningarna, det har vi försökt utveckla, säger Johan Wester på Skogsstyrelsen.

En het fråga i skogspolitiken är nyckelbiotoper, enkelt uttryckt, områden med stor betydelse för skogens flora och fauna. I våras slutade Skogsstyrelsen plötsligt kartlägga nordvästra Sveriges nyckelbiotoper, med hänvisning till bristande metoder.

Stoppet orsakade en storm av kritik från naturvårdsintressenter. Sverige har långt kvar till miljömålet att skydda tillräckligt mycket artrik skog, och genom att stoppa inventeringen så öppnade Skogsstyrelsen, enligt kritikerna, upp för avverkning av just de områden i nordväst, där de återstående orörda skogarna finns.

Men klassas skog som nyckelbiotop är det en stor nackdel, enligt många skogsägare. De kan i praktiken inte avverka träden och sälja till miljöcertifierade uppköpare.

När nu Skogsstyrelsen ska återuppta inventeringarna, möts miljöorganisationer och skogsägare igen för att prata om metoderna. Holmens VD Sören Peterson efterlyste det han kallar en effektiv naturvård.

– Vi tycker det är bra att man tittar i nordvästra Sverige, men det vi tycker är ett problem att man blandar ihop inventeringsmetodik och värdering. Först ska man samla data och sedan när man har all information, då får vi ta ställning till hur använder vi den här informationen på ett klokt sätt. 

Tidigare i höst har regeringen sagt att all svensk skog ska inventeras i tio år framöver, utan att precisera hur. Diskussionerna inom regeringen har tagit längre tid än väntat. Naturskyddsföreningens skogsexpert Malin Sahlin tycker det är svårt säja ja till nya förslaget innan regeringen gett besked.

– Vi tycker det är viktigt att man inte rusar fram processen innan regeringsuppdraget, säger Malin Sahlin, Naturskyddsföreningens skogsexpert. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista