Kvinna går ner för en trappa.
Kristdemokraterna CDU:s partiledare förbundskansler Angela Merkel lämnar regeringssamtalen i går kväll. Foto: John Macdougall/TT.

Regeringssamtal i Tyskland fortsätter

2:05 min

Efter inledande samtal i går kväll mellan kristdemokrater och socialdemokrater väntar nu interna överläggningar inom partierna om man ska gå vidare och inleda formella koalitionsförhandlingar.

Samtalen hos förbundspresident Frank-Walter Steinmeier pågick nästan en timme längre än planerat. Medan Angela Merkel tydligt förespråkar en ny stor koalition för att säkra en stabil regering, behöver den försvagade SPD-ledare Martin Schulz fler argument för att övertyga sig och stora delar av partiet.

Efter katastrofvalet i september rådde bred enighet om att socialdemokraterna måste gå i opposition för att samla krafterna. De gångna fyra årens samregering med kristdemokraterna under Angela Merkels ledning pekades ut som en bidragande orsak till det dränerade väljarstödet.

Men efter att Merkels första försök att bilda en regering med liberaler och gröna havererade för snart två veckor sedan uppstod ett nytt läge och Martin Schulz gick ytterst motvilligt med på att backa från sitt kategoriska nej till fortsatt koalition.

Med hänvisning till tidigare partikamraten, SPD-veteranen, men numer partineutrale förbundspresidenten Steinmeier, som manade till ansvar och att undvika nyval, gick Schulz med på samtalet som hölls igår kväll.

Om det leder vidare till formella koalitionsförhandlingar avgörs troligen först efter socialdemokraternas partikongress nästa helg, där det splittrade och sargade partiet har både sitt eget och den efter en tafflig valrörelse omstridde partiledaren Schulz framtid att ta ställning till.

Men det är i praktiken tre förlorare som ska försöka samla sig till en allians av nöden snarare än av lust att regera ihop. För också Angela Merkels kristdemokrater och systerpartiet i Bayern gjorde dramatiska förluster i valet och är upptagna av interna motsättningar.

I Berlin räknar man med att förhandlingar om en ny stor koalition kommer att bli komplicerade och dra ut på tiden en bit in på nästa år om de alls kommer till stånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista