Man går på gata med eld bakom isg
Många är rädda för ytterligare våld. Foto: Rodrigo Abd/AP Photo

Våldsamma protester i Honduras efter valet

1:59 min

I Honduras väntar befolkningen fortfarande på ett valresultat efter presidentvalet i söndags, och våldsamma protester har brutit ut på flera håll i landet. Oppositionen anklagar regeringspartiet för fusk.

Kravaller, brända bilar och blockader. I går förvandlades Honduras gator till en konfliktzon. Oppositionens anhängare kastade sten på polisen och fick tårgas till svar. Flera personer ska ha skadats, vissa allvarligt.

Honduras är redan ett av världens mest våldsamma länder, och tumultet kring presidentvalet i söndags har bara spätt på oron.

Oppositionens presidentkandidat Salvador Nasralla sa på en presskonferens i går att han inte tänker acceptera valdomstolens officiella resultat. Rösträkningen går väldigt långsamt och det slutgiltiga resultatet skulle egentligen ha kommit redan i söndags, men har dröjt. Varför är oklart.

När hälften av rösterna räknats hade Nasralla en ledning på fem procent, men i onsdags föll plötsligt valdomstolens system i flera timmar. När det började fungera igen så ledde sittande president Juan Orlando från högerpartiet, som försöker bli omvald för ytterligare en mandatperiod.

Oppositionen anklagar regeringspartiet för fusk, och hävdar att de kontrollerar valdomstolen.

Internationella observatörer från bland annat EU har uppmanat både vänsteroppositionen och regeringspartiet att avvakta med att fira segern, och invänta ett slutgiltigt resultat. Men frågan är om det hjälper – Salvador Nasralla har redan uppmanat sina anhängare att ta till gatan, och högerpartiet firade i går med en segerkaravan genom staden. Många är rädda för mer våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista