Kent Ekeroth
Foto: Claudio Bresciani/TT

SD-riksdagsledamoten Ekeroth frias av hovrätten

1:06 min

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) frias av Svea hovrätt från misstankarna om ringa misshandel. Sverigedemokraterna uppmanar honom ändå att lämna justitieutskottet.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth åtalades för ringa misshandel efter ett bråk i en krogkö i centrala Stockholm i november förra året. Han dömdes för detta i tingsrätten till dagsböter, men överklagade. Hovrätten gjorde dock en annan bedömning och anser att åklagaren inte lyckats motbevisa att Kent Ekeroth handlat i självförsvar.

– Det är åklagaren som ska motbevisa en nödvärnsinvändning och vi har gjort bedömningen att bevisningen inte räcker till för det. Man har hört ganska många vittnen, och de vittnen som man har dömt honom på i tingsrätten, de tycker vi inte är riktigt tillförlitliga, säger Birgitta Trägårdh, en av domarna, till TT.

Fallet har handlat om huruvida Ekeroth handlat i självförsvar eller ej. Samtliga parter i målet har varit överens om att Kent Ekeroth har utdelat ett slag mot en man i krogkön, en händelse som fångades på övervakningsfilm. Men vad som föranledde det är omtvistat.  Ekeroth hävdar att han mottagit dödshot och slag. Den målsägande menar att han har sagt ungefär "hade du kul med järnröret" till Ekeroth, men nekar till fysiskt våld. Inga övriga vittnesmål har kunnat styrka Ekeroths uppgifter. 

Ny bevisning har lagts fram i hovrätten av Ekeroths försvarsadvokat. Bland annat pekar försvaret på att en vakt tittade åt ett annat håll under en del av krogbråket. Försvarsadvokat Johan Eriksson anser att domen är korrekt och han har varit i snabb kontakt med Ekeroth.

– Jag har fått ett sms av Kent Ekeroth som indikerar att han är glad, säger Johan Eriksson. 

Sverigedemokraterna uppmanar nu Kent Ekeroth att lämna sin plats i justitieutskottet. Detta har partiet tagit upp tidigare och menat att Ekeroth bör lämna utskottet oavsett om han frias eller fälls. Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, manar nu till att Ekeroth lämnar stolen.

- Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politisk utveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor. Vår bedömning är också att Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren, säger Mattias Karlsson till TT.

Kent Ekeroth har ännu inte meddelat huruvida han tänker sitta kvar i justitieutskottet eller ej. Ett överhängande hot från partiledningen har även varit att lämna riksdagen om han fälls. Nu när Ekeroth har friats har inget sådant krav ställts. Inte heller uteslutning ur partiet är aktuellt, enligt SD:s Mattias Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista