Skatteparadis och EU-flagga.  Foto: Pontus Lindahl/Magnus Schreiber/ TT. Montage: Sveriges Radio.
Skatteparadis svartlistas. Foto: Pontus Lindahl/Magnus Schreiber/ TT. Montage: Sveriges Radio.

EU svartlistar skatteparadis

1:36 min

In i det sista är det osäkert vilka länder – om ens något – som kommer att finnas med på EU:s svarta lista över skatteparadis som ska beslutas på tisdag.

– Det vet vi inte förrän på tisdag, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson. För om länderna kommer in med åtaganden för att ta bort skadliga skatteregimer, då kan de komma bort från listan.

Och det är just vad som hänt. EU-kommissionen har under året granskat 92 länder som legat i farozonen för att hamna på den svarta listan, och flera av dem har redan ändrat sin lagstiftning, och över hälften har lovat ändringar.

– Det visar att den här listan faktiskt har haft stor effekt redan innan den är färdig, säger Magdalena Andersson.

EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici sa igår att han vill att de länder som lovat ändringar förs upp på det han kallar en grå lista som ska vara offentlig så att både beslutsfattare och frivilligorganisationer kan granska att de också gör det de lovat.

Som det ser ut nu kommer de länderna att finnas med i en bilaga till den svarta listan, men hur mycket som sen blir offentligt är ännu oklart.

– Det viktigaste är naturligtvis att vi följer upp så att de här länderna verkligen genomför sina åtaganden och det kommer vi också att besluta om på tisdag hur det här ska gå till, säger finansminister Magdalena Andersson.

Inga EU-länder kommer att finnas med på listan vilket fått kritik av en rad frivilligorganisationer.

En annan tvistefråga är om de länder som hamnar på svarta listan, ska drabbas av sanktioner.

EU-kommissisonen menar att svartlistningen annars riskerar att bli en papperstiger.

Skattekommissionär Moscovici har föreslagit indragna EU-bidrag och frysta lån från Europeiska Investeringsbanken bland annat.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson är öppen för sanktioner:

– Jag tycker att vi ska kunna använda den här listan rejält, är det så att man har en mycket aggressiv skatteregim i ett land, ja då ser jag inte varför man skulle få utvecklingspengar från EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista