Emmerson Mnangagwa, när han svors in som president förra veckan.
Emmerson Mnangagwa, när han svors in som president förra veckan. Foto: Ben Curtis

Militärer tar plats i Zimbabwes nya regering

1:30 min

I Zimbabwe har landets nya ledare, president Emmerson Mnangagwa, presenterat sin nya ministerlista. Förhoppningarna om att regeringen kanske skulle innefatta några företrädare för oppositionen har kommit på skam - istället har många av topposterna gått till höga militärer.

När militären förra månaden genomförde sin, i praktiken, statskupp mot den då sittande presidenten Robert Mugabe ledde det till jubel och firande på gatorna i huvudstaden Harare.

Många hoppades att den nya ledaren Emmerson Mnangagwa skulle innebära en klar brytning med det förflutna.

Men när han nu presenterat sin första regering har firandet kommit av sig.
Flera av ministrarna i den nya regeringen hänger med sedan Mugabeeran - men framförallt har Mnangagwa tagit med en rad toppmilitärer i regeringen.

Den general som framträdde som militärens talesman under kuppen, Sibusio Moyo, har till exempel utsetts till utrikesminister. Och flyggeneralen Perrance Shiri har blivit jordbruksminister. Han är mest känd - eller ökänd - för att hand ledde utrensningen av Mugabemotståndare under 1980-talet i Matabeleland när 20 000 människor tros ha dödats.

Ingen företrädare för oppositionen har fått plats i den nya regeringen. Däremot har flera anhängare till Mugabes hustru, Grace Mugabe försvunnit. Det var inför utsikterna att hon skulle komma att efterträda Robert Mugabe som militären genomförde sin oblodiga palatskupp.

Oppositionspolitiker säger att sammansättningen av den nya regeringen visar att det är landets säkerhetsorgan som fortsätter att styra i Zimbabwe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista