Två män
1 av 3
Foto: Sveriges Radio / TT
Jimmie Åkesson
2 av 3
Jimmie Åkesson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kent Ekeroth
3 av 3
Kent Ekeroth. Foto: Claudio Bresciani/TT

Frikännandet krånglar till det för SD

Sverigedemokraternas ledning hade redan tagit sin hand ifrån Kent Ekeroth och bestämt sig för att flytta bort honom. Det hade blivit enklare om han fällts i hovrätten, enligt Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Sverigedemokraternas kritiker har ofta sett det som ett mysterium att Kent Ekeroth varit omtyckt av partiledningen. Hans karriär har kantats av kontroverser och han har ofta anklagats för ren rasism. Det har därför spekulerats i att Ekeroth skulle ha hemliga hållhakar på ledningen.

Men det handlar snarare om att det funnits en arbetsfördelning i Sverigedemokraterna där Ekeroths roll har varit den hårdföre gatuagitatorn medan Jimmie Åkesson agerat salongspolitiker. Ekeroth har mobiliserat och eldat kärnan i den sverigedemokratiska gräsrotsrörelsen medan Åkesson har attraherat en bredare grupp intresserade väljare.

Men nu passar Ekeroth inte in längre. Partiet strävar, visserligen med återkommande bakslag, efter att bli ett alternativ som Moderaterna inte kan säga nej till. Vägen dit går genom moderat- och alliansväljares hjärtan och ser just nu ganska lång och stenig ut. Kent Ekeroth är ett hinder för den strävan och det gäller oavsett hur dagens dom hade fallit. SD-ledningens problem är helt enkelt att Kent Ekeroth är Kent Ekeroth.

Men en misshandelsdom hade gjort det enklare för SD-toppen. Det är lätt att argumentera för att en person som dömts för våldsbrott inte ska sitta i riksdagens justitieutskott. Dessutom hade de då kunna kräva att han ska lämna riksdagen.

Nu lutar sig Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson i stället på en beskrivning av Kent Ekeroths karaktär. Enligt Karlsson handlar det om partikamratens "val av livsföring, uppförande och omdöme". Karlsson säger också att "Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren."

Karlsson undviker att nämna att han sitter i en partiledning som genom alla år av återkommande "incidenter" hållit Ekeroth om ryggen. Järnrörs-"incidenten" inträffade till exempel för 7 år sen och har varit allmänt känt i 5. Ändå har SD utsett Ekeroth till en av partiets representanter i justitieutskottet. 

Fakta som ytterligare styrker bilden att det mera handlar om att Kent Ekeroth inte längre passar in i partiets politiska strategi.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista