Nya regeringssamtal mellan Merkel och Schultz i Tyskland

Den tyska förbundskanslern Angela Merkels kristdemokratiska union och socialdemokratiska SPD har enats om att inleda sonderingssamtal inför ett eventuellt regeringssamarbete, enligt källor till tidningen Bild och nyhetsbyrån Reuters.

Det har varit tyst efter torsdagskvällens inledande samtal mellan Merkels CDU, det bayerska systerpartiet CSU och socialdemokratiska SPD. Partierna möttes i slottet Bellevue i Berlin på inbjudan av förbundspresident Frank-Walter Steinmeier, som gör sitt bästa för att undvika nyval.

Socialdemokraterna har tidigare avvisat tanken på en förlängning av den stora koalition som styrt Tyskland sedan 2013, inte minst mot bakgrund av det historiskt dåliga val partiet gjorde i september.

Sedan Merkels förhandlingar med liberaler och gröna brakade samman i november har dock trycket ökat på SPD-ledaren Schulz att ompröva sitt beslut - men frågan delar partiet.

Torsdagens samtal pågick i drygt två timmar, enligt tyska medier. Vid lunchtid på fredagen håller Martin Schulz en presskonferens i SPD-högkvarteret i Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".