Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU vill slopa vetorätten i skattefrågor

Publicerat tisdag 5 december 2017 kl 05.47
Magdalena Andersson: Det är en dålig idé
(2:20 min)
Skatteparadis och EU-flagga.  Foto: Pontus Lindahl/Magnus Schreiber/ TT. Montage: Sveriges Radio.
EU-kommissionen vill kunna stoppa skatteparadis som lockar till sig investeringar genom lägre bolagsskatt. Foto: Pontus Lindahl/Magnus Schreiber/ TT. Montage: Sveriges Radio.

Efter de senaste avslöjandena om aggressiv skatteplanering och skatteflykt öppnar nu EU-kommissionen för att slopa EU-ländernas vetorätt i skattefrågor.

Men Sveriges finansminister Magdalena Andersson säger blankt nej.

– Att vårt skattesystem skulle styras från Bryssel tycker jag är en dålig idé. Att ta ut skatt är en nationell fråga som man bör fatta beslut om nationellt i så stor utsträckning som möjligt, säger Magdalena Andersson.

Det var förra veckan som EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici aviserade att han förbereder ett lagförslag om att skrota vetorätten i skattefrågor och istället övergå till majoritetsbeslut. Då skulle Sverige och andra länder som motsätter sig gemensam lagstiftning på skatteområdet kunna bli överkörda.

I dag fattas alla beslut om skatter med enhällighet. Alla 28 EU-länder måste vara överens, och det har lett till att en rad lagförslag hamnat i långbänk på grund av motsättningar mellan EU-länderna. Med majoritetsbeslut skulle EU bli mera effektivt, resonerar EU-kommissionen.

Moscovici vill använda en bortglömd paragraf i Lissabonfördraget, artikel 116, som säger att EU-kommissionen på egen hand kan besluta att gå över till majoritetsbeslut om det finns en risk för "snedvridning av konkurrensvillkoren på den inre marknaden", det kan till exempel handla om att länder konkurrerar med varandra med alltför generös skattelagstiftning.

Efter den senaste tidens avslöjanden om aggressiv skatteplanering har EU gjort flera försök att skärpa lagstiftningen mot skatteflykt. Till exempel införa hårdare krav för skatterådgivning,  men små länder som Luxemburg, Malta och Irland säger nej.

En annan tvistefråga som ska diskuteras när EU:s finansministrar möts i Bryssel i dag är beskattning av stora IT-företag som Google och Facebook, som kan utnyttja kryphål i skattelagstiftningen för att undvika skatt.

Sverige säger nej till en sån skatt och vill inte att EU ska få mera makt i skattefrågor.

– Fattar vi beslut i EU, ja då ska det vara med enhällighet, säger finansminister Magdalena Andersson.

Vad tror du reaktionen skulle bli om EU-kommissionen sa att nu beslutar vi om det här med majoritetsbeslut?

– Jag tror faktiskt inte att det skulle vara möjligt för kommissionen att göra, givet den diskussion som vi har haft, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".