Halka
Foto: Pedersen, Terje

Ishalka drabbar stora delar av Norrland

0:50 min

Flera län i Norrland riskerar att drabbas av plötslig ishalka under lördagen. SMHI går ut med en klass 1-varning.

Det kan bli riktigt halt väglag framåt lördagen på flera håll i de norra delarna av Sverige. De län som riskerar att drabbas är Jämtland, Gävleborg, Västernorrland och Västerbottens kustland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för dessa områden som gäller plötslig ishalka.

– Vi har ett splittrat nederbördsområde som drar in över den södra fjällkedjan den sena eftermiddagen (fredag). I början handlar det om snö, men i takt med att vi får upp mildare vindar så kommer nederbörden under natten mot lördag att övergå delvis till regn. Då finns risk för underkylt regn som när det faller på kalla isbanor ger upphov till ishalka, förklarar Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Nederbördsområdet och risken för halka börjar i Jämtland och rör sig sedan österut mot de övriga länen som varnas för ishalka.

– Det är inte säkert att det blir halt överallt. Störst risk är det i de inre delarna av Jämtlands län under tidig morgon och förmiddag på lördag. Sen blir det mer lokalt under lördagsdygnet i de övriga distrikten, säger Therese Gadd, meteorolog på SMH.

I Norra Lapplandsfjällen blir lördagen kantad av hård vind och snödrev. Även där har SMHI utfärdat en klass 1-varning. Men kylan finns på många håll i Sverige, och andra platser än i norr kan drabbas av halka och besvärligt väglag.

– Vi har kall luft som täcker landet nu och framförallt på kvällar och nätter faller temperaturen även i landets södra delar. Där finns risk för ishalka lokalt där det har kommit nederbörd. Det är bland annat i de inre delarna av Götaland och utmed Upplandskusten där det har kommit in byar med både regn och blötsnö under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista