Helene Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister.
Helene Fritzon, migrationsminister. Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige fortsätter kämpa för tvingade flyktingkvoter

1:05 min

Trots kraftig motvind tänker Sverige fortsätta att slåss för en solidarisk omfördelning av flyktingar inom EU.

Igår kom ordförandeskapet med ett nytt kompromissförslag som skrotar tanken på tvingande flyktingkvoter, vilket är en hörnsten i den svenska migrationspolitiken.

Men trots motgången kämpar Sverige vidare. Det sade migrationsminister Heléne Fritzon inför nästa veckas möte i ministerrådet.

– Vi fortsätter att driva ansvarsfrågan och solidaritetsfrågan intensivt, där vi tycker att det är väldigt viktigt att Europas medlemsstater står upp för ett solidariskt ansvarstagande för asylsökande, säger hon.

Enligt det nya kompromissförslaget från det estniska ordförandeskapet har man alltså gett upp tanken på en tvingande omfördelning mellan länderna vid en ny flyktingkris.

Förslaget är ett försök att bryta ett dödläge där man idag har kört fast så hårt att det i praktiken inte pågår några förhandlingar i den här frågan. Polen, Ungern och Slovakien har sagt absolut nej till det ursprungliga lagförslaget om en obligatorisk omfördelning när det kommer många flyktingar till Europa.

Och i dagsläget finns det ingen information om när förhandlingarna kan återupptas.

Därför lyfts nu frågan upp till högsta nivå och ska diskuteras av stats- och regeringscheferna på nästa toppmöte om några veckor.

Att Europeiska rådets egen ordförande Donald Tusk själv har gett upp på en omfördelning får inte heller Heléne Fritzon och den svenska regeringen att tappa modet. Och fast Tusk betonar att han vill se enighet i den här frågan fortsätter Sverige att driva på för att kunna köra över enstaka länder som sätter sig på tvären.

– Min förhoppning är att våra statsministrar i europeiska rådet ska föra frågan vidare och det är viktigt, säger Heléne Fritzon.

Hon betonar att det nya förslaget från ordförandeskapet bara är informellt. Ännu så länge har Sverige inte för avsikt att släppa kravet på omfördelningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista