Bildkollage med porträtt på två kvinnor
Emma Nohrèn (t.v.) blir ny utrikes- och säkerhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Hon ersätter Pernilla Stålhammar (t.h.). Foto: Sveriges Riksdag

MP byter ut utrikespolitisk talesperson

Amanda Lind: Hon har framfört felaktiga påståenden
1:26 min

Emma Nohrèn har utsetts till ny utrikes- och säkerhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet i riksdagen, säger partisekreteraren Amanda Lind till Ekot.

Hon ersätter Pernilla Stålhammar som den senaste tiden fått kritik för ogrundade anklagelser om rysk inblandning i partiets nomineringsprocess.

Det har varit en omtumlande vecka för Miljöpartiet. En riksdagsledamot har lämnat partiet i spåren av metoo och blivit vilde.

Och nu petas den utrikespolitiska talespersonen efter uppmärksammade påståenden på Facebook.

Både Miljöpartiets riksdagsgrupp och partiledningen är överens om att Pernilla Stålhammar inte kan fortsätta att vara utrikespolitisk talesperson.

– Hon har framfört felaktiga påståenden, som saknat grund och som hon nu har dragit tillbaka. Det är klart att det skadar förtroendet, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind till TT.

I inlägget på Facebook anklagade Stålhammar partikollegor för att "dreva" mot henne, bland annat i partiets provval till riksdagslistan.

Hon anklagade dem också för att ha otillbörliga kontakter med "en viss utländsk nation".

Det borde vara en nationell säkerhetsfråga och betraktas som ett säkerhetshot, enligt henne.

Hon har därefter tagit avstånd från inlägget och partiet har kommit fram till att det inte finns några belägg för hennes påståenden.

Till dess att en ny talesperson utses tar riksdagsledamoten Emma Norén tillfälligt över uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".