Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn åtalas

1:30 min

Michael Flynn, president Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, har erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med den dåvarande ryske ambassadören.

Flynn, som självmant vänt sig till den federala polisen, hördes i Washington DC på fredagen. Svaret på domstolens fråga om han erkände sig skyldig var kortfattat:

– Yes, sir.

Därmed är han den fjärde personen — och den som innehaft den högsta positionen — som åtalas i särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av olika Trump-medarbetares eventuella delaktighet i den ryska inblandningen i fjolårets presidentval.

Flynn, före detta general, är den förste av de åtalade som också direkt arbetat med Trump i Vita huset. Bland andra möjliga åtalspunkter mot honom fanns även penningtvätt och misstankar om att han försökt iscensätta en utlämning av den turkiske presidentens motståndare Fetullah Gülen.

Det faktum att han nu bara åtalas på en punkt tyder på Flynn valt att samarbeta med Muellers utredare i utbyte mot en mildare dom. Redan tidigare i veckan kom tecken från Flynns advokater på att han samarbetar med utredarna.

Flynn fick sparken av Trump efter bara 24 dagar på posten som säkerhetsrådgivare efter att ha ljugit för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak.

Enligt de dokument som nu presenterats för rätten handlar det om två separata samtal med Kisljak. Flynn har också ljugit vid två tillfällen om kontakterna dem emellan enligt åklagarna.

Tidigare har bland andra Paul Manafort, Trumps tidigare kampanjchef, frivilligt överlämnat sig till rättsväsendet och åtalats på tolv punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista