Regeringen försöker rädda biogasen

1:55 min

Biogasproduktionen i södra Sverige håller på att konkurreras ut av importerad dansk biogas, därför vill regeringen nu se över situationen för den svenska biogasen.

– Vi ska nu tillsätta en utredning, vi jobbar för fullt med vilka utmaningar det är, men också hur lösningen skulle kunna se ut, säger energiminister Ibrahim Baylan.

– Sedan är det tyvärr så att det här är system, som kräver europeiska unionens godkännande, vi måste igenom hela den processen också.

I måndags rapporterade Ekot om att om att den svenska produktionen av biogas, främst i södra Sverige, går på knäna eftersom den är för dyr. Den konkurreras ut av importerad dansk biogas.

Den svenska biogasen är skattebefriad, den danska biogasen är också skattebefriad när den säljs i Sverige, den får dessutom ett produktionsstöd i Danmark vilket gör att den blir billigare och att den svenska biogasen inte kan konkurrera.

– Vi hoppas att man så snart som möjligt kan få på plats ett annat stödsystem, annars riskerar vi att en stor del av den svenska biogasen slås ut, säger Weine Winquist, vd för AvfallSverige som producerar mycket biogas.

Hur akut är det?

– Mycket akut! Det behöver genomföras under nästa år eller senast året därpå, säger Weine Wiqvist.

Energiminister Ibrahim Baylan säger att regeringen nu jobbar tillsammans med Danmark för att motverka den orättvisa konkurrensen.

– Det var inte alls tanken från dansk sida att det skulle bli på detta viset, det har också den danska ministern bekräftat, och våra departement håller på att titta på om det finns något sätt att lösa det på kort sikt. På lite längre sikt behöver vi nog göra förändringar i våra system så att man kan konkurrera på lika villkor.

Men att det här kommer att ta tid.

– Jag hade ett väldigt bra samtal med min danske kollega i somras, och sedan dess har våra departement tittat på hur det här ska kunna lösas. Men det har visat sig vara väldigt svårt, därför att båda våra system är ju godkända av den europeiska unionen, säger Ibrahim Baylan.

Ungefär lika trögt är det med biogasens andra problem, EU:s förbud mot att ha odlade grödor som råvara till gasen.

– Här har vi ju under lång tid haft en uppförsbacke, men jag tycker att steg för steg håller vi på att förflytta även den frågan. Men det är en utmaning, utan tvekan, säger energiminister Ibrahim Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista