Man i talarstol.
Kenth Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna debatterar i riksdagskammaren. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekeroth (SD) lämnar sin plats i justitieutskottet

Hur ser Ekeroths framtid i SD ut?
4:45 min

Sverigedemokraten Kent Ekeroth kommer lämna justiteutskottet och följer därmed partiledningens uppmaning.

– Om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieutskottet så kommer jag lämna den platsen, säger han till sajten Samhällsnytt, som förut hette Avpixlat, och som Ekeroth och hans förening, Föreningen för Sverigevänliga intressen, registrerat.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) friades av hovrätten från ringa misshandel. Åtalet gällde ett bråk i en krogkö i centrala Stockholm som inträffade förra året.

Sverigedemokraterna uppmanade Ekeroth till att kliva av sitt uppdrag i justitieutskottet kort efter att den friande domen föll. Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, menade att förtroendet för Ekeroth är skadat efter händelsen. 

- Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politisk utveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor. Vår bedömning är också att Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren, säger Mattias Karlsson till TT.

De incidenter som Karlsson syftar på är till exempel den mycket uppmärksammade järnrörs-skandalen.

Nu meddelar alltså Kent Ekeroth i en intervju att han kommer att lämna sin plats i justitieutskottet. I intervjun säger Ekeroth att han planerar att fortsätta sin karriär inom politiken. Han säger också att han kommer att kandidera till riksdagen nästa år. 

Riksdagsledamoten Björn Söder, som även är ledamot i SD:s partistyrelse, välkomnar beskedet.

– Nu är han ju friad så jag hoppas att om han vill kandidera till valet nästa år, så ska inte det här vara ett hinder för en sådan kandidatur, säger Björn Söder (SD) till Ekot. 

Ett överhängande hot från partiledningen har varit att lämna riksdagen om Ekeroth fälls. Nu när han har friats har inget sådant krav ställts. Inte heller uteslutning ur partiet är aktuellt, enligt SD:s Mattias Karlsson.

Bakgrunden är ett bråk utanför en nattklubb i centrala Stockholm som inträffade förra året. Kent Ekeroth slog då en man i krogkön, vilket fångades på övervakningsfilm. Samtliga parter är överens om att slaget inträffat, men inte vad som skedde innan det. Ekeroth menar att han handlade i självförsvar, men den linjen köpte inte tingsrätten som dömde honom till dagsböter för ringa misshandel. Svea hovrätt gjorde en annan bedömning och friade Ekeroth. De menar att åklagaren misslyckats med att motbevisa Ekeroths utsaga om självförsvar. 

Ekot har sökt Kent Ekeroth, som avböjt att svara på frågor och hänvisat till intervjun i Samhällsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".