Bilden visar fönster på ett hyreshus som är putsat i ockrafärg. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Hyresvärdar har lättat på inkomstkraven

1:46 min

Enligt en ny rapport som Boverket släpper idag har flera hyresvärdar sänkt sina krav på vilken inkomst en person ska ha för att få en lägenhet.

I rapporten, som har gjorts på uppdrag av regeringen har Boverket följt upp en undersökning som Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra gjorde förra året. I den ingick nästan samtliga kommunala bostadsbolag. Av dem krävde då 28 procent att en sökande skulle ha en inkomst som motsvarade tre gånger hyran. Den andelen har nu sjunkit till 20 procent.   

– Det har försvunnit nästan helt i storstadsområdena, om man tittar på allmännyttan i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Johan Kihlberg, som är utredare på Boverket.  

I Boverkets undersökning ingår också 300 privata hyresvärdar, som inte fanns med i Hem och Hyras undersökning. Av dem kräver 18 procent tre gånger hyran, alltså en lägre andel än bland de kommunala bolagen. 

Istället för kravet på tre gånger hyran har det blivit vanligare att bolagen vill att den sökande ska ha ett visst belopp kvar när hyran är betald. Beloppet motsvarar ofta antingen Kronofogdens så kallade förbehållsbelopp eller Socialstyrelsens riksnorm för försörjningsstöd. 

För en ensamstående är de beloppen i år 4 734 kronor (förbehållsbeloppet) eller 3 930 kronor (riksnormen). Att hyresvärdarna har lättat på inkomstkraven gör det dock inte lättare att få en lägenhet.

– Det underlättar för de hushåll som kan få tag i en lägenhet, så det påverkar många hushåll, men det stora problemet är bristen på billiga lägenheter. Det är ju ett mycket större problem än hyresvärdarnas inkomstkrav, säger Johan Kihlberg.  

Många värdar godtar också inkomster från tillfälliga anställningar eller a-kassa, sjukpenning och sjukersättning, men skillnaderna mellan dem är stora. Det gäller också synen på vilka bidrag som accepteras, även om det är fler kommunala bolag nu än förra året som godtar till exempel barnbidrag och bostadsbidrag som inkomst. 

– Skiljelinjen går inte mellan privata bolag och allmännyttiga bolag. Det ser väldigt individuellt olika ut mellan olika bolag, säger Johan Kihlberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista