Foto: TT.
Foto: TT.

Luft och hälsa på agendan när världens miljöministrar möts

2:09 min

I veckan möts FN:s miljöförsamling i Nairobi. En av huvudfrågorna är luftföroreningar som årligen dödar miljontals människor världen över.

Enligt en rapport i Lancet i oktober dör 6,5 miljoner människor varje år av sjukdom orsakad av dålig luft.  Av offren finns nio av tio i låg- och medelinkomstländer. Världens smutsigaste luft finns i New Dehli, där indiska läkare nyligen utropade katastrofläge. Skolor stängdes och människor uppmanades hålla sej hemma.

Miljöminister Karolina Skog räknar med att luftföroreningar blir en av de stora frågorna under FN:s miljöförsamling UNEA:s möte i Nairobi. 

– Jag hoppas vi skapar täta band mellan hälso- och miljöfrågor, säger hon.

På agendan står också kemikalier och jämställdhet; många kvinnor arbetar i den kemikalietunga produktionen av läkemedel och textilier. Det väntas inga bindande beslut men resolutioner och diskussioner om finansiering och forskning.

Enligt Karolina Skog växer i många länder trycket att politikerna ska hejda luftförstöringen - men en del vill inte agera, hävdar hon.

– Det finns också ett förnekande på den politiska nivån i en del länder, där man försöker förneka att det finns ett samband mellan luftföroreningar och hälsa. Så här finns en politisk strid att ta, enligt Karolina Skog.

Luftföroreningarna orsakas bland annat av utsläpp från transporter och från förbränning av alltifrån kol till ved, också Sverige är påverkat. 

– Vi räknar med 1 000 dödsfall varje år i Sverige, som beror på utsläpp från vedeldning.

Men om vedeldning i Sverige tar 1 000 liv, vad vill du göra åt det?

– Det behövs folkbildning här. Naturvårdsverket har precis lanserat en kampanj som de kallar "Elda Rätt." Vi har en stor mängd kaminer och öppna spisar som framförallt används för trivseleldning. Hur man eldar i de spisarna avgör hur mycket utsläpp det blir, säger miljöminister Karolina Skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista