Två män tar i hand.
FIFA-ordföranden Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin vid lottningen i Moskva. Foto: MLADEN ANTONOV

Fotbolls-VM nytt prestigeprojekt för Putin

Enorma avstånd för spelare och fans
1:36 min

I Ryssland är förväntningarna stora inför nästa års VM där matcher kommer att spelas i elva städer. Lottningen i Kreml direktsändes med invigningstal av den ryske presidenten Vladimir Putin.

VM-evenemanget är ett prestigeprojekt för makthavarna i Kreml, i klass med OS i Sotji 2014.

Vladimir Putin försökte få FIFA-ordföranden Gianni Infantino att ta på sig hörsnäckan för att höra översättningen av det han skulle säga från scenen i den fullsatta salen inne i Kreml.

Utanför på Röda torget snöade det ymnigt, men därifrån sände också stats-tv Rossija 24 för att visa vilket stort intresse som finns för prestigeevenemanget fotbolls-VM i Ryssland.

Elva ryska städer, varav Moskva är en, ska vara värd för matcherna. Det är enorma avstånd för spelare, som ska åka från Sotji i söder till Kalingradenklaven längst i väst och St Petersburg längst norrut. Längsta sträckorna är på 287 mil och flygresorna kan ta några timmar. Två av städerna har inte byggt klart sina arenor, Samara och Saransk, men lovat bli klara i tid.

Löften om att alla fans är välkomna har också hörts officiellt, regnbågsflaggor tillåts trots att de aldrig annars syns här, eftersom de kan tolkas som propaganda för homosexualitet, vilket är olagligt.

– De kommer inte bara se fotboll utan vår ryska kultur, historia och unika natur och känna vår traditionella öppenhet och gästvänlighet, lovade president Putin.

För makthavarna i Ryssland är detta ännu ett prestigeprojekt, som ska visa hur modernt, öppet och förändrat Ryssland är.

I mer än ett år räknar en speciell klocka vid Röda torget ned timmar, minuter och sekunder tills VM börjar i juni nästa år. Nya skyltar med engelska har satts upp i de elva deltagande städerna. På bussar och metro ropas hållplatserna ut på engelska förutom ryska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".