Flera personer står utanför en vit byggnad.
Släktingar till de försvunna sjömännen samlas vid marinbasen i Mar del Plata. Foto: AP/TT

Anhöriga kräver att sökandet efter ubåten fortsätter

1:33 min

I Argentina kommer kritik mot att regeringen och flottan nu avslutar den stora räddningsoperation som sökt efter den försvunna ubåten, med 44 personer ombord. Det bedöms som otroligt att besättningen fortfarande kan vara vid liv.

– Vi har nu sökt efter ubåten dubbelt så många dagar som besättningen skulle kunna klara sig under ytan. Därför kommer vi nu avsluta räddningsoperationen, men vi kommer fortsätta att söka efter ubåten, sa flottans talesperson Enrique Balbi, som inte ville säga rakt ut att personerna ombord på den försvunna ubåten är döda.

Anhöriga till de 44 personerna ombord tog emot beslutet med ilska, sorg och desperation.

– Vi vill att flottan räddar besättningen, vi vill i alla fall se kropparna. Vi behöver det för att kunna sörja, sa Yolanda Mediola, mamma till en av besättningsmedlemmarna.

Flera av de anhöriga kritiserar försvarsdepartementets och flottans beslut att avsluta räddningsoperationen, vilket i praktiken innebär att de slutar söka efter överlevande.

Många av de länder som bidragit med flygplan och fartyg kommer nu dra sig tillbaka. Kvar blir den argentinska flottan som med hjälp av Ryssland kommer fortsätta söka efter det som är kvar av ubåten.

Den hördes senast av för två veckor sedan, och rapporterade då en kortslutning i batterierna. Strax efter det tros ubåten ha exploderat, eller möjligen imploderat.

Inga spår har hittats i området där den försvann, och risken är att resterna av ubåten befinner sig på mycket djupare vatten, där det är mycket svårt att söka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista