Nordirland, Irland, brexit
Lastbil kör över gränsen till Nordirland. Foto: PAUL FAITH

EU pressar Storbritannien om Irlandsfrågan

1:47 min

Det blir allt mer uppenbart att det är frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland som är svårast att lösa i Brexitförhandlingarna.

– Om Storbritanniens erbjudande är oacceptabelt för Irland kommer det också att vara oacceptabelt för EU, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i går kväll när han var på besök i Irland.

Vid sin sida hade han den irländske premiärministern Leo Varadkar som vill att gränsen till Nordirland ska förbli som i dag nästan helt osynlig så att varor och människor enkelt kan transporteras fram och tillbaka. Men det blir svårt om Storbritannien bryter helt med EU.

Det är uppenbart att förhandlingsspelet inför EU:s toppmöte den 14-15 december nu hårdnar. Britterna måste på måndag komma med ett förslag om gränsen, sade Tusk på presskonferensen,

Och Irlands premiärminister sade att hans regering inte tänker tveka att använda sig av sitt veto i förhandlingarna om britterna inte kommer med ett godtagbart förslag.

Tusk uppmuntrade irländarna genom att säga att en nyckel till Storbritanniens framtid finns i Dublin.

Även om det fortfarande återstår 16 månader tills Storbritannien lämnar EU är tiden knapp. Så länge gränsfrågan inte är nära en lösning får britterna inte gå vidare till nästa fas där handelsfrågor och en eventuell övergångsperiod efter utträdet ska diskuteras.

Just en övergångsperiod anses vara viktig att ha förhandlat fram redan i början på nästa år för att minska osäkerheten för företag med verksamhet i Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista