Honduras
Bilder från Honduras huvudstad Tegucigalpa, oroligheter, plundring och protester efter presidentvalet.

Undantagstillstånd i Honduras

Minst en demonstrant har dödats och över 20 skadats i nya sammandrabbningar i Honduras mellan polis och oppositionens anhängare.

Regeringen utlyser undantagstillstånd för att få bukt på oroligheterna som blossat upp efter presidentvalet.

Den utdragna rösträkningen i Honduras skulle ha varit klar på fredagskvällen, lokal tid. Men oppositionens protest satte stopp för det, meddelar landets valmyndighet.

Drygt 1 000 lådor med valsedlar, motsvarande 6 procent av rösterna totalt, som är avvikande eller inkorrekta ska nu räknas om för hand. Valmyndigheten säger att de ska återuppta den försenade och kontroversiella rösträkningen under lördagen, sex dagar efter presidentvalet.

Det är oroligt runt om i landet sedan oppositionskandidaten Salvador Nasralla anklagade landets sittande president Juan Orlando Hernández för valfusk och uppmanade sina anhängare att gå ut på gatorna i protest.

Våldsamheter och plundring har förekommit på flera platser i landet och regeringen har beslutat att ge polis och militär utökad befogenhet för att kunna stoppa demonstranterna som ger utlopp för sitt missnöje.

Tidigt i måndags när 57 procent av rösterna räknats ledde Nasralla med fem procentenheter. Valmyndigheten bröt då en direktsändning av rösträkningen och meddelade att resterande valsedlar skulle tas till huvudstaden Tegucigalpa för att räknas.

På tisdagen lade valmyndigheten ut ett valresultat på sin sajt när 61 procent av rösterna räknats. Siffrorna visade att Nasrallas ledning minskat. Med 94 procent av rösterna räknade har Hernández nu en ledning på 1,5 procentenheter.

Vänsterpolitikern och tv-stjärnan Nasralla godkänner inte rösträkningen och kräver att rösterna i tre av landets arton regioner räknas om.

Tusentals Nasralla-anhängare blockerade vägar och tände eld på bildäck i huvudstaden Tegucigalpa på fredagen. Polisen försökte skingra demonstranterna med tårgas.

Oroligheterna fick människor att skynda till matvaruaffärer och bensinstationer för att bunkra förnödenheter.

Hernández försöker bli omvald, trots att presidenten bara får sitta i en mandatperiod enligt landets grundlag.

Flera länder har uttryckt oro över krisen som råder i det fattiga och brottsdrabbade centralamerikanska landet sedan valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista