Trump
Foto: NICHOLAS KAMM

Senaten säger ja till nytt skattesystem i USA

1:12 min

President Trumps planer på att göra om skattesystemet får grönt ljus i senaten.

Efter långa förhandlingar har senaten nu röstat igenom vad som beskrivs som den största omgörningen av det amerikanska skattesystemet på drygt 30 år.

Efter en marathondebatt sade kammaren - med 51 röster mot 49 - ja till den skatteomläggning som republikanerna med president Donald Trump i spetsen vill driva igenom. Det rapporterar AFP.

Det här förslaget ska nu jämkas samman med det förslag som i november godkändes av representanthuset. Och därefter måste båda instanserna rösta igenom ett gemensamt lagförslag som presidenten sedan kan underteckna. Trump hoppas kunna sätta sin namnteckning under en sådan lag före årets slut.

Den omdebatterade reformen handlar om skattelättnader både för företag och privatpersoner. Bland annat föreslås en sänkning av bolagsskatten från 35 till 20 procent.

Om förändringarna i skattesystemet skulle gå igenom beskrivs det som Donald Trumps första stora lagstiftningsframgång, sedan han tillträdde som president.  Trots att republikanerna har majoritet i kongressen har Trump inte fått igenom någon större lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista