Den palestinske presidenten, Fatahledaren Mahmoud Abbas skakar hand med Hamas ledare Khaled Meshaal. Foto: Scanpix.
Den palestinske presidenten, Fatahledaren Mahmoud Abbas skakar hand med Hamas ledare Khaled Meshaal. Foto: Scanpix.

Avtalet mellan rivaler i Gaza hotar spricka

2:06 min

Den försiktiga optimism som rått i Gaza sedan rivalerna Fatah och Hamas skrev under ett försoningsavtal i mitten av oktober, har övergått i djup oro över att avtalet inte blir verklighet.

Igår, den 1 december, var det meningen att Hamas formellt skulle överlämna makten över Gaza till Fatah.

Nu har överlämningen skjutits upp till 10 december. En av de stora tvistefrågorna är vilka offentliganställda som ska få behålla sina jobb - Fatah's eller Hamas?

När Hamas tog över Gaza efter blodiga strider för tio år sedan, svarade den palestinska myndigheten i Ramallah med att beordra alla sina offentliganställda - lärare, poliser, byråkrater, sjukvårdsanställda, att gå i strejk.

Stanna hemma från jobbet med bibehållen lön från Ramallah - pengar som kommer till stor del hämtas ur internationellt bistånd.

Många, men absolut inte alla, av dessa offentliganställda har nu suttit hemma i tio år med merparten av sin gamla lön intakt.

Under tiden har Hamas administration anställt nya lärare och poliser och sammanlagt anses det röra sig om 40 000 - 50 000 anställda.

När försoningsavtalet skrevs under, beordrade den Palestinska myndigheten i Ramallah alla dessa strejkande offentliganställda att återgå till sina tidigare arbetsplatser, men utan att man kommit överens med Hamas om vad som skulle göras med de ca 40 000 poliser, lärare, renhållningsarbetare, sjukvårdsanställda som Hamas anställt under tiden.

De fortsatta tvisterna mellan Hamas och den palestinska myndigheten i Ramallah, tillsammans med Israels blockad sedan tio år, innebär att Gazaborna fortfarande bara har elektricitet fyra timmar per dygn.

På grund av elbristen fungerar inte heller vattenreningsverken och avsaltningsanläggningarna - vilket innebär att 96% av Gazas vatten är odrickbart och att avloppsvatten varje dag rinner ut i Medelhavet.

Det innebär också att det råder stor brist på mediciner och sjukvårdsutrustning och att långt ifrån alla som behöver det, får tillstånd att lämna Gaza för sjukvård.

Närmare två miljoner människor är fortsatt instängda på en landremsa ungefär lika stor som Orust. Gaza kallas ofta världens största utomhusfängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista