Överfulla hyllor hos postombuden

2:13 min

Hyllorna hos Postnords ombud är nu överfyllda med försändelser hos Postnords ombud. Och företaget räknar med att det höga trycket på postbranschen kommer att hålla i sig fram till jul.

E-handeln under rea-dagen som kallas Black Friday har ökat med ungefär 14 procent sedan i fjol, enligt nätbetalningsbolaget Dibs. Det betyder också att det är mer paket än vanligt som är på väg ut till kunderna.

Maria Ehnemark driver en liten butik som också fungerar som postombud på Södermalm i Stockholm. Hon har nu så många försändelser i butiken att lagret inte längre räcker till.  

– Det är fullt på hyllorna, så vi får placera våra paket på tillfälliga hyllplatser och påsar ute i butiken, säger Maria Ehnemark.

Har du sett något liknande förut?

– Nej, det är första året. Vi har varit med i tio år och det här är väl det tredje eller fjärde året med Black Friday och det här är det värsta hittills.

I går gick Postnord ut med ett vädjande till sina kunder, där de ber alla som handlat på nätet att så snabbt som möjligt hämta sina paket. Hyllorna hos Postnords ombud är fyllda, likaså terminaler och fordon.

– Vi planerade med en 30 procentig ökning, men det blev 50 procent mer. När vi räknade samman volymerna i går hade vi 3,7 miljoner försändelser som har hanterats under Black Friday och Cyber Monday-helgen. Med det som vi har hanterat i natt är vi uppe i över fyra miljoner e-handlade paket, säger Erika Ahlqvist som är distributionschef på Postnord. 

Postnord räknar med fortsatt höga volymer fram till jul. Trots vissa problem tycker hon att leveranserna flyter på bra.

– Vi har en del transportförseningar, en del teknikstrul. Vissa paket en eller två dagar försenade, fast det flyter på fantastiskt bra, säger Erika Ahlqvist.

Men butiksägaren Maria Ehnemark är inte odelat positiv till de stora volymerna av försändelser:

– Som det ser ut nu, så har vi ju barrikaderat halva vår butik med försändelser, vilket gör att kunden inte når produkten. Men å andra sidan har vi folk som kommer in och ser något som de vill köpa, så det genererar ju också. Det senaste året har vi faktiskt varit lite inne på att plocka bort något postnummer som gör att vi får lite lättnad i butiken, säger Maria Ehnemark.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista