Amerikanska senaten
Foto: Mark Wilson/TT.

Varningen efter reform: Underskott på 8 000 miljarder

1:40 min

I USA firar nu republikanerna att man i natt lyckades få igenom sitt förslag till skatteomläggning i senaten. Samtidigt återstår en del innan den nya lagstiftningen kan träda i kraft.

När senaten nu röstat för det republikanska skatteförslaget återstår ett omfattande jämkningsarbete för att få ihop senatsversionen med den som redan röstats igenom i representanthuset.

Gemensamt för de båda förslagen är rejäla skattelättnader för bolag och i varierande storlek lägre skatt för privatpersoner. Men en av flera viktiga skillnader är att skattesänkningarna för privatpersoner ska tas bort år 2025 i senatens förslag, ett variant som tillkom sedan beräkningar visat hur dyra skattesänkningarna blir för den amerikanska staten.

Enligt ett opartiskt kongressutskott med uppgift att beräkna konsekvenserna av skatteomläggningen kommer budgetunderskottet öka med motsvarande över 8 000 miljarder kronor under de närmsta tio åren.

Men även om en hel del förhandlingar återstår innan det finns ett färdigt gemensamt skatteförslag är nattens omröstning en enorm seger för president Trump och det republikanska partiet.

Man var i skriande behov av framgång efter det misslyckade försöket att riva upp Obamas sjukvårdsreform och hela fredagen överskuggades arbetet med skattereformen av nyheten om att Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn åtalats och erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland.

Färdig skattelagstiftning före jul skulle vara en stor seger för Donald Trump som haft ett delvis skakigt första år som president.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista