Delad bild. Vy över Bogside och porträtt John Bruton.
1 av 2
John Bruton. Foto: Wiktor Nummelin och / TT
Nordirland, Irland, brexit
2 av 2
Foto: PAUL FAITH

Irländsk gränsfråga kan stjälpa brexitavtal

1:44 min

Förhandlingarna om hur gränsen mellan Nordirland och Irland ska hanteras efter brexit riskerar att leda till att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Det säger John Bruton till Ekot, han hade en viktig roll när fredsavtalet förhandlades fram i Nordirland på 90-talet.

– Det vore illa för oss om Storbritannien lämnar förhandlingsbordet men vi måste ta den risken, säger John Bruton som var premiärminister i Irland på 90-talet.

Han tycker att det är bra att den irländska regeringen går hårt fram i gränsfrågan. Senast i morgon, måndag, måste britterna ha lagt ett slutgiltigt förslag på bordet. Och övriga EU låter Irland avgöra om förslaget är tillräckligt bra.

Det går inte att kompromissa om freden, tycker John Bruton.

– Vi la ned oerhört mycket jobb på fredsprocessen, säger Bruton. Alla de stora partierna från Irland, Nordirland och Storbritannien deltog och nu hotas freden på grund av ett ensidigt beslut i Storbritannien, säger han.

Han ser två lösningar på problemet. Antingen backar Storbritannien och stannar kvar i tullunionen och den inre marknaden efter brexit, eller så gör åtminstone Nordirland det. Då skulle gränsen förbli öppen.

John Bruton tycker det är på tiden att London kommer med ett annat förslag än att gränsfrågan ska lösas med tekniska hjälpmedel som de sagt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista