Honduras
1 av 2
Bild från Honduras, 1 december 2017. Foto: Rodrigo Abd
Honduras
2 av 2
Bild från Honduras, 1 december 2017. Foto: Rodrigo Abd

Nasralla vill ha omval i Honduras

Oppositionskandidaten Salvador Nasralla vill att valet i Honduras tas om, efter att rösterna från valet förra helgen fortfarande inte räknats klart.

Samtidigt rapporteras det om fler dödsoffer i våldet efter presidentvalet.

– Jag har bett om att valet ska tas om, men bara valet till presidentposten, detta för att lösa krisen som Honduras nu genomgår, säger Nasralla.

Han lägger till att omvalet skulle övervakas av internationella valobservatörer, inte lokala, för att garantera att det inte begås valfusk.

Han säger att regeringen inte har svarat på hans begäran, och han tror inte heller att den kommer att göra det.

Vänsterpolitikern och tv-stjärnan Nasralla och den sittande president Juan Orlando Hernández har utropat sig som segrare i presidentvalet förra helgen. Nasralla anklagar Hernández för valfusk och han uppmanade tidigare i veckan sina anhängare att gå ut på gatorna i protest.

Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum på flera platser i landet. Uppgifterna om hur många som dödats går isär.

Enligt myndigheterna har en 19-årig kvinna dödats under lördagen och en man som skadades under protesterna tros också ha avlidit.

Nasralla anklagar Hernández för en politisk kupp sedan han utlyste undantagstillstånd på lördagen. Säkerhetsstyrkor skickades ut på gatorna i Honduras för att säkerställa att utegångsförbudet som råder mellan 18.00 och 06.00, i tio dagar framöver, efterföljs.

Landets valmyndighet meddelade på fredagen att 95 procent av rösterna räknats och att Hernández leder med mer än 46 000 röster över Nasralla. Drygt 1 000 urnor med röstsedlar, som är avvikande eller inkorrekta, ska nu räknas om för hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista