Den korsikanska flaggan – "morens huvud" – vajar över cyklisterna i Tour de France under en etapp på Korsika 2013
Den korsikanska flaggan – "morens huvud" – vajar över cyklisterna i Tour de France under en etapp på Korsika 2013 Foto: Christophe Ena

Nationalismen stark på Korsika

1:29 min

Idag är det regionval på Korsika. Valet följs med stort intresse i Frankrike och omkringliggande länder, eftersom nationalisterna som väntas vinna valet, har inspirerats av självständighetsrörelsen i Katalonien.

De har redan signalerat att de vill förhandla om ökat självstyre från Frankrike.

I dagens första omgång av valet på Korsika står sju partier emot varandra.

De flesta tror på en fortsatt seger för det ena av två nationalistpartier, som numera kallar sig Pè a Corsica och leds av Gilles Simeoni.

Nationalisterna har fått ny inspiration av självständighetsrörelsen i Katalonien – och säger sig vilja ha förhandlingar med den franska regeringen om ökat självstyre för Korsika.

Nu är förhållandet mellan Paris och Korsika inte lika distanserat som det mellan Madrid och Katalonien, men missnöjet med den franska regeringens politik gentemot regionerna är stort.

Och de korsikanska nationalisterna anser att samtalen med Paris länge varit blockerade.

Ön Korsika har hög arbetslöshet, problem med ekonomin, sjukvården och skatterna och tar emot stora bidrag från den franska staten idag.

Oron för ökad splittring i landet syns nu även i mediernas analyser. Redaktionschefen på tidningen L'Expres, den politiska analytikern Christophe Barbier varnar för att ett mer självständigt Korsika riskerar att hamna i händerna på maffian.

Idag ska de 234.000 korsikaner som är inskrivna i vallängderna, rösta i den första omgången, den andra och avgörande omgången hålls nästa söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista