Jemens president Ali Abdullah Saleh. Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.

Häftiga strider i Jemen - alliansen splittrad

1:33 min

Det pågår blodiga gatustrider i Jemens huvudstad Sanaa där rebellernas allians mot Saudiarabien har splittrats.

Jemens förre diktator, Ali Abdullah Saleh, har bytt sida efter att ha varit allierad med de iranstödda houthirebellerna mot Saudiarabien.

Nu vill han vända blad.

Houthirebellerna klassar hans utspel som förräderi. Och civilbefolkningen söker nu skydd inte bara mot Saudiarabiens bomber utan också våldsamma gatustrider.

Jemens huvudstad Sanaa ser ut som en spökstad, säger en ögonvittne till nyhetsbyrån AFP.

Många av invånarna har barrikaderat sig i sina hem i skydd mot prickskyttar och eldstrider.

Det ligger döda kroppar på gatorna och ett sextiotal människor rapporteras ha dödats.

Gatustriderna står mellan den förre diktatorn, Ali Abdullah Saleh och de iranstödda houthirebeller han fram till nu varit allierad med.

Alliansen sprack när den förre diktatorn igår meddelade att han ville vända blad och vädjade till Saudiarabien att häva blockaden mot Jemen och upphöra med det förödande bombkriget.

Hans utspel fick ett positivt mottagande i Saudiarabien och vissa bedömare ser Salehs helomvändning som ett möjligt steg mot ett slut på kriget.

Men houthirebellerna kallade utspelet förräderi, en kupp mot alliansen. Och hittills har civilbefolkningen återigen blivit lidande.

Kriget i Jemen, som skördat närmare 9 000 människoliv och 50 000 skadade de senaste tre åren, beskrivs ofta som ett proxykrig.

Ett krig genom ombud, mellan Mellanöstern ärkerivaler Iran och Saudiarabien.

Den förre diktatorn, Ali Abdullah Saleh, har alltid varit oberäknelig. Innan han tvingades från makten krigade han mot houthirebellerna, men för tre år sedan, efter att de intagit huvudstaden Sanaa, blev han deras allierade.

Ali Abudllah Saleh kom till makten redan 1978, men när han avsattes 2012 fick han immunitet.

Nu ser den förre diktatorn ut att ha bestämt sig för att att det är klokast att välja Saudiarabien framför Iran i Jemenkriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista