USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un
1 av 2
Foto: SAUL LOEB / TT
Bombplan flyger längs med Nordkoreas kust
2 av 2
Bombplan flyger längs med Nordkoreas kust Foto: AFP/TT/Steven schneider

USA och Sydkorea i historiskt stor militärövning – Nordkorea "provocerat"

1:47 min

I morgon inleder USA och Sydkorea sin största gemensamma militärövning någonsin. Nordkorea uppfattar övningen som en provokation.

Under fem dagar kommer 12 000 amerikanska soldater träna tillsammans med sydkoreanska armen i en övning som också inbegriper över 200 stridsflygplan.

Övningen sker bara fem dagar efter Nordkoreas senaste robottest. Senast i helgen sade president Donald Trumps säkerhetsrådgivare Mc Master att risken för krig ökar för varje dag.

Från nordkoreanskt håll ser man övningen som en provokation som i sig ökar risken för krig. Den nordkoreanske utrikesministern har sagt att USA ber om krig genom att genomföra övningen och Ryssland har bett USA och Sydkorea avstå från att träna nu – för att kyla ned situationen.

Vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i veckan upprepade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att hotet om att USA skulle utplåna den nordkoreanska regimen fullständigt om det blir krig, ett uttalande som den ryske utrikesministern Lavrov senare kallade blodtörstigt i sin skarpaste kommentar hittills mot USA gällande krisen med Nordkorea.

Lavrov fördömde vid samma tillfälle morgondagens militärövning och anklagade USA för att provocera Nordkorea för att få fram en förevändning att krossa landet.

USA uppges nu leta platser på sin västkust där man ska bygga upp ett missilförsvar som kan skydda landet mot ett nordkoreanskt angrepp.

Men det är Sydkorea som lever i det mest omedelbara hotet vid krig, bara fem mil från gränsen mot Nordkorea ligger Seoul som med sina 10 miljoner invånare troligen skulle ta första smällen vid ett krigsutbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista