Israels premiärminister Benjamin Netanyahu
1 av 2
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT
Antikorruptionsprotester i Tel Aviv.
2 av 2
Upp emot 20 000 personer demonstrerade mot korruption i Tel Aviv under lördagen. Foto: Amir Cohen/Reuters/TT

Netanyahu vill ha ändringar i kritiserat lagförslag

0:51 min

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som utreds för flera mutbrott, uppmanar nu till förändringar i ett lagförslag som anses gynna honom själv.

Högerpartiet Likud väntas i morgon föra fram ett lagförslag som ska begränsa polisens möjligheter att röja- eller läcka information från utredningar.

Medan partiet hävdar att det bara handlar om att skydda oskyldigt anklagade, säger kritiker att förslaget drivs fram för att skydda premiärminister Netanyahu.

Och för att avfärda de anklagelserna har han nu beordrat att lagförslaget skrivs om så att det inte gäller utredningar mot honom själv.

Det efter att upp emot 20 000 personer demonstrerade i Tel Aviv igår, mot korruption inom den israeliska statsledningen.

Netanyahu anklagas sedan flera år för korruption, bland annat för att ha tagit emot mutor från rika affärsmän och för att ha förhandlat med en kvällstidning om tjänster och gentjänster.

Hettan i den israeliska politiken steg ytterligare när polis under söndagen kallade in Netanyahus högra hand, David Bitan, till förhör i en annan utredning om bland annat mutor och pengatvätt.

Politiker ur partiet Likud anklagade under dagen polisen för att försöka sabotera lagförslaget genom att svartmåla dess förespråkare, men en polistalesperson replikerade fränt att utredningen startade långt innan David Bitan ens drömde om lagförslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista