Carles Puigdemont i Bryssel.
Kataloniens avsatte regionspresident Carles Puigdemont . Arkivbild. Foto: Olivier Matthys

Ödesdag för katalanska politiker

1:40 min

Idag fattar Spaniens högsta domstol beslut om de katalanska självständighetsaktivister och politiker som frihetsberövats ska friges eller inte.

Under helgen har manifestationer och konserter avlöst varandra runt om i Katalonien till stöd för tio frihetsberövade aktivister och politiker, från självständighetspartier.

Idag ska högsta domstolen fatta beslut om de som varit frihetsberövade i fyra respektive sex veckor, ska släppas eller inte. Samtidigt kommer den avsatte regionledaren Carles Puigdemont och fyra ministrar som gått i exil, att i en belgisk domstol, argumentera emot en utlämning till Spanien.

Vid midnatt inleds sedan kampanjen inför valet den 21 december, där flera av de nu frihetsberövade politikerna ställer upp som kandidater.

Enligt en färsk opinionsundersökning från Sociometria för tidningen El Espanol är det ett av självständighetspartierna, socialistpartiet Esquerra republicana catalana, som skulle få flest röster med 23 procent om det var val idag. Liberala Ciudadanos, som är emot självständighet, skulle få 20 procent av rösterna.

När man räknar samman rösterna för respektive block så är det ganska jämt och det vänsterradikala partiet Podem, med en fot i varje läger, kan bli vågmästare.

Men under veckorna fram till valet kan dynamiken förändras. Till exempel har Carles Puigdemonts koalition gått framåt den senaste månadan på bekostnad av Esquerra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista