Carl I. Hagen.
Carl I. Hagen, före detta ledare för Fremskrittspartiet. Foto: Lise Åserud/TT

Nobelröra i Norge – politiker ska stoppas

Fremskrittspartiets förre ledare Carl I. Hagen måltavlan
1:14 min

I Norge pågår en hård strid kring den kommitté som delar ut Nobels fredspris.

På måndagen beslutade Stortinget att snabbehandla ett förslag som lär stoppa politikern Carl I. Hagen från att ta plats i den norska Nobelkommittén.

Det var Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre som i dag, med röstsiffrorna 59-45, lyckades driva igenom det ovanliga beslutet att Stortinget ska snabbehandla ett ärende.

 – Med det här förslaget kan du inte bli nominerad till Nobelkommittén om du är medlem av Stortinget, det är helt klart, sa Støre vid en pressträff i Oslo på måndagsförmiddagen.

Om förslaget går igenom, vilket det allra mesta tyder på, kommer det tydliggöras att även ersättare till Stortinget inte ska kunna väljas in i norska Nobelkommittén.

Detta tycks krossa Nobeldrömmen för Carl I. Hagen, tidigare partiledare för högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Partiet vill ge Hagen en av de fem platserna i kommittén, men Hagen är just ersättare till Stortinget.

73-åringen är fortsatt en av Norges mest kontroversiella politiker, inte minst genom sin kritiska hållning mot invandring, islam, och miljörörelsen. Carl I. Hagen har även fått kritik för att han saknar utrikespolitisk kunskap.

Den politiska oppositionen i Norge verkar nu lyckas med sitt försök att stoppa Fremskrittspartiets planer på rent formella grunder. Efter den ovanliga snabbehandlingen väntas Stortinget redan på tisdagen ta ställning till förslaget om reglerna för inval till Nobelkommittén.

De nya tydligare reglerna ska även göra det svårare för personer med koppling till internationella organisationer att bli invalda i Nobelkommittén. Detta svarar mot den mångåriga kritiken kring att Arbeiderpartiets tidigare ledare Thorbjørn Jagland sitter i Nobelkommittén, samtidigt som han sedan 2009 arbetar som generalsekreterare för Europarådet.

På onsdag kommer valkommitténs förslag för Nobelkommittén, och på fredag väntas Stortinget rösta in kommitténs nya ledamöter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".