Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Margot Wallström: Rutinerna har inte följts

1:29 min

UD undanhöll 900 sidor med information om Sveriges arbete för att få en plats i FN:s säkerhetsråd. Men enligt UD handlade det om ett misstag och inte ett försök att medvetet undanhålla handlingarna.

Dagens Nyheter skriver i dag om hur UD undanhållit 900 sidor med information om det svenska kampanjarbetet för att få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Svenska ambassader utomlands är egna myndigheter och handlingar som de skickar till UD ska normalt registreras. Men i över ett år använde UD och Sveriges representation i New York ett parallellt datasystem på regeringskansliets intranät. På det här sättet ansåg UD att handlingarna kunde klassas som arbetsmaterial och inte behövde registreras som allmänna handlingar.

Men handlingarna registrerades inte heller efter att arbetet avslutats. Enligt ett skriftligt besked från utrikesminister Margot Wallström (S) berodde det på ett misstag:
"Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts. Offentlighetsprincipen gäller", skriver Margot Wallström i ett uttalande.

Enligt DN fördes handlingarna in i diariesystemet först när tidningen hade frågat efter dem – något som Nils Funcke, lärare i medierätt på Stockholms universitet, är mycket kritisk till.
– Så ska det absolut inte fungera, och så får det inte fungera när det gäller den högsta myndigheten i riket, säger han. 

UD har fler gånger kritiserats av riksdagens konstitutionsutskott och justitieombudsmannen för att inte följa offentlighetsprincipen och exempelvis inte diarieföra handlingar tillräckligt snabbt. Enligt Margot Wallström ska nu en arbetsgrupp inom UD undersöka vilka förändringar som behövs för att UD i fortsättningen ska hantera handlingar på rätt sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista