Theresa May och Jean-Claude Juncker.
Theresa May och Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Brexit: Inget avtal klart – förhandlingarna fortsätter

2:41 min

EU och Storbritannien har inte lyckats komma överens om hur Irlandsfrågan ska lösas.

Det meddelade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en pressträff i dag.

– Vi har inte lyckats nå någon uppgörelse än, förklarar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en presskonferens i Bryssel.

Juncker är samtidigt hoppfull om att en uppgörelse kan komma att nås i god tid till nästa veckas toppmöte.

– Jag är övertygad om att vi kan nå tillräckliga framsteg före toppmötet. Det här är inget misslyckande. Det är början på den allra sista rundan, säger Juncker.

Ytterligare samtal väntar senare i veckan.

– Vi har haft ett konstruktivt möte i dag och båda sidor har arbetat hårt i god anda. Vi har förhandlat hårt och många framsteg har gjorts. Men åsiktsskillnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligare förhandlingar och konsultationer, säger Theresa May.

– Men vi kommer att mötas igen före slutet av veckan och även jag är övertygad om att vi kommer att avsluta det här på ett positivt sätt, säger May.

 

Optimismen hade vuxit under den senaste veckan om att brittiska klarlägganden om den ekonomiska uppgörelsen, medborgarnas rättigheter och framför allt gränsfrågan på Irland ska få tummen upp från EU-sidan. I så fall finns fortfarande en möjlighet att EU:s stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte nästa vecka kan ge klartecken för att inleda förhandlingar om den framtida handelsrelationen med Storbritannien.

För att ytterligare förbereda vad som krävs inför nästa veckas EU-toppmöte har Donald Tusk samtidigt beslutat ställa in veckans planerade resa till Mellanöstern.

Resan ställs in "på grund av ett avgörande läge i brexit-förhandlingarna", uppger Tusks talesman Preben Aamann för AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista