Ali Abdullah Saleh
Ali Abdullah Saleh, Jemens expresident. Foto: Mohammed Hamoud/TT

hårda strider i Jemens efter expresidenten Salehs död

1:24 min

Den förre presidenten i Jemen, Ali Abdullah Saleh, har dödats utanför Sanaa. Hans bil attackerades av hans forna allierade Houthirebellerna.

Hans död kommer samtidigt som en kraftig eskalering av våldet skett i huvudstaden, rapporterar vår korrespondent.

Och under kvällen kommer rapporter om hårda strider i huvudstaden.

Rapporterna om intensifierade strider i Sanaa kommer från FN, skriver Reuters. Stridsfordon syns på många gator medan andra är avstängda för trafik. Dessutom har flygangreppen intensifierats mot mål i staden.

Det redan mycket svåra humanitära läget i landet förvärras av att striderna bromsar distributionen av behövliga förnödenheter.

"Den eskalerade situationen hotar att helt slå stopp i en knappt fungerande basal verksamhet", skriver FN i ett uttalande.

Tidigare i dag visade en skränande skara beväpnade rebeller segertecken. Salehs död bekräftas av såväl Houthirebellerna som officiellt av Jemens regering.

Saleh var president i först Nordjemen och sedan Jemen i 34 år innan han tvingades bort i samband med den så kallade Arabiska våren. Han slogs på de iranstödda Houthirebellernas sida mot den saudistödda regeringsarmén, men ska nu ha dödats av rebellerna sedan deras allians nyligen spruckit då Saleh ville förhandla med fienden – Saudiarabien.

Salehs anhängare och Houthirebellerna har gemensamt kontrollerat huvudstaden Sanaa, men när de vände sig mot varandra har gatustrider blossat upp och minst 125 människor har dödats på mindre än en vecka.

Våldsamheterna ser dessutom ut att trappas upp ytterligare. Saudiarabien har uppmanat civila att lämna områden i närheten av rebellernas fästen och mycket tyder på att flygattackerna kommer att intensifieras.

Det redan desperata läget i Jemen med krig, vattenbrist, svält och koleraepidemi förvärras. Kaoset i huvudstaden har också fått den erkända regeringen att göra ett nytt försök att militärt återta Sanaa.

Regeringsarmén har fått order att marschera mot huvudstaden. Det redan så förödande kriget trappas upp, en humanitär katastrof förvärras och ännu syns inte minsta tillstymmelse till varken fred eller lindring.

Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet har sedan dess plågats av inre strider.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians ledd av Saudiarabien.

Källa: AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista