Grafik: Staplar med partiernas färger.

Grafik: SCB mäter partisympatier november 2017

Statistiska centralbyrån presenterar sin senaste partisympatiundersökning.

Både M och S går upp i mätningen, medan KD och MP hamnar under riksdagsspärren. De rödgröna partierna är större än Alliansen.

Se även hur opinionen skiljer sig runt om i landet.

Förändringarna i procentenheter, jämfört med SCB:s mätning i maj 2017.

C: - 1,8
L - 0,8
M + 4,1
KD - 0,1
S + 1,5
V + 0,7
MP - 0,7
SD - 3,6

Förändring 2010-2017

Partisympatier runt om i landet

SCB redovisar för första gången i denna mätning resultat uppdelat på åtta regioner.

Sydsverige, Småland med öarna, Västsverige, Stockholms län, Stockholms kommun, Östra Mellansverige, Norra Mellansverige, Mellersta och övre Norrland

Om SCB:s partisympatiundersökning

  • Undersökningen görs med ett riksomfattande, slumpmässigt sannolikhetsurval, med röstberättiga personer. Urvalet görs från befolkningsregistret.
  • I början av insamlingsperioden har de utvalda kunnat svara på frågor via en webbenkät, de som inte svarat har senare kontaktats via telefon.
  • För att mäta partival får de svarande frågan: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”
  • För att mäta partisympati får de frågorna ”Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?” samt ”Men vilket parti har du störst sympati för?”
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista