Skolungdomar.
Skoluniformer – här från en annan skola. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Skolan: Vi fortsätter ge ut skoluniformer

"Det strider mot de demokratiska värderingarna"
2:20 min

Skolinspektionen har beslutat att Nordic International School inte får ha en regel om att eleverna ska bära skoluniform.

Skolan kommer dock fortsätta ge ut gratis skolklädsel.

Eleverna som går på friskolan Nordic International School i Norrköping ska ha på sig ljusblå pikétröja, mörkblå kofta och svarta inneskor. Klädseln tillhandahålls kostnadsfritt från skolan. Men nu har Skolinspektionen beslutat att skolan inte får ha en regel om enhetlig klädsel på skolan. De får inte heller varna eller ge kvarsittning till elever som inte följer klädkoden.

– Vi är givetvis lite besvikna men så tror vi att vi har varit lite otydliga kring varför vi har reglerna. Det har inte bara med den internationella profilen att göra utan det har också med ordning och reda att göra. Eleverna har ju tagit fram ordningsreglerna tillsammans med rektor och vill ju ha skoluniform för att det blir ordning och reda och minskad mobbning enligt dem, säger skolans vd Christine Karmfalk.

Skolinspektionen kritiserar att regeln om skoluniformen står inskriven i skolans ordningsregler. Däremot så får skolan fortsätta att ge ut gratis kläder till eleverna, men det ska inte vara tvingande att bära dem.

– Vi menar att det strider mot de grundläggande demokratiska värderingarna där du har rätt som människa att uttrycka hur du vill vara. Din frihet och integritet ska inte begränsas av hur du ska klä dig när du går till skolan, förklarar, Maria Sundkvist på Skolinspektionen, beslutsfattare i frågan och avdelningschef i Linköping.

Friheten att välja kläder själv är viktig anser Skolinspektionen. De hänvisar i sitt beslut till skollagen och läroplanen till att den friheten ska prägla verksamheten på skolan. Som P4 Östergötland tidigare rapporterat om, så är detta första gången som Skolinspektionen tar ställning i en fråga av det här slaget. Därmed blir beslutet vägledande för framtida bedömningar.

Liberalerna anser dock att skollagen bör ändras och att skoluniform borde vara tillåtet i Sverige.

– Jag tycker att vi borde ändra skollagen så att om en skola vill ha detta med skoluniform så skulle det vara tillåtet. Jag tror inte att det blir speciellt vanligt i Sverige, men om en skola verkligen vill det och det finns uppbackning från föräldrarna och eleverna så borde det vara tillåtet, säger partiledare Jan Björklund (L).

Till nästa termin, den 8 januari nästa år, ska Nordic International School ha ändrat i sina ordningsregler. Vd Christine Karmfalk säger att de kommer att följa beslutet, men skolan kommer att fortsätta att erbjuda eleverna skolklädsel. Christine Karmfalk tror att eleverna kommer att välja att bära skoluniformen även om det inte är obligatoriskt.

– Vi har inga elever som har brutit mot klädkoden utan de gillar ju faktiskt sin skoluniform, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".