Bilden är en flygbild över området Lindängen i Malmö. Man ser bland annat höghuset Motetten och en grön stadsbuss. Foto: Johan Nilsson/TT.
Lindängen är ett av de områden där otryggheten ökar i Malmö. Foto: TT

Fler Malmöbor oroar sig för brott

2:06 min

Allt färre Malmöbor utsätts för brott – samtidigt ökar oron för att bli utsatt.

Det visar årets Trygghetsmätning från Malmöpolisen.

Under hösten har strax över 7 000 Malmöbor fått polisens enkät om trygghet, 61 procent har valt att svara. De senaste åren har andelen Malmöbor som uppger att de inte utsatts för brott ökat i de här mätningarna. I årets mätning är andelen nu uppe i knappt 75 procent. 

– Glädjande är att den faktiska och anmälda brottsligheten går ner i Malmö, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.  

Mätningen visar också att andelen som tycker att polisen bryr sig om de lokala problemen har ökat till 50 procent. 

– Det blev jag personligen väldigt glad för, säger Stefan Sintéus.  

Samtidigt ökar oron för att bli utsatt för brott till en nivå som polisen tycker är ett bekymmer. Exempelvis uppger 42 procent att de är oroliga för att bli överfallna eller misshandlade i sitt bostadsområde. Ett område som sticker ut är södra Malmö, med bostadsområden som Lindängen, Nydala och Hermodsdal. Där har flera allvarliga skjutningar inträffat i år.

– Vi jobbar stenhårt med att komma åt ungdomsgängen framförallt. Det är väldigt många unga killar som stryker med, det kan vi inte acceptera i vårt samhälle, säger Stefan Wredenmark, nytillträdd kommunpolis i södra Malmö.  

Enligt polisen är det en grupp på omkring 200 unga kriminella män som står för en stor del av det öppna våld som finns i Malmö. Hittills i år har det varit sju vad polisen kallar gangstermord och nästan 50 skjutningar. 

Det finns redan en avhopparverksamhet som kommunen driver, men nu startar polisen, tillsammans med kommunen och kriminalvården, ett nytt sätt att jobba. Det är en metod som kommer från USA som kallas Ceasefire (eldupphör). Den går ut på att med morot och piska få de kriminella att sluta skjuta. 

– Planeringen är att vi startar upp i början av 2018 och kanske att vi förhoppningsvis kan se resultat i slutet av året, säger Britt-Marie Pettersson, direktör för arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista