Theresa May och Jean-Claude Juncker.
Theresa May och Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Jean-Claude Juncker: Ingen uppgörelse om Brexit

4:15 min

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger att ingen uppgörelse har nåtts i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU.

Men både Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May uttrycker förhoppningar om en snar lösning.

Beskedet från en presskonferens med Jean-Claude Juncker i Bryssel är att det ännu inte står klart exakt hur Storbritanniens EU-utträde ska se ut.

Juncker är samtidigt hoppfull om att en uppgörelse kan komma att nås i god tid till nästa veckas toppmöte.

– Jag är övertygad om att vi kan nå tillräckliga framsteg före toppmötet. Det här är inget misslyckande. Det är början på den allra sista rundan, säger han.

Även Theresa May på andra sidan förhandlingsbordet uttrycker positiva förhoppningar inför veckans fortsatta samtal.

– Vi har haft ett konstruktivt möte i dag och båda sidor har arbetat hårt i god anda. Vi har förhandlat hårt och många framsteg har gjorts. Men åsiktsskillnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligare förhandlingar och konsultationer, säger hon

– Men vi kommer att mötas igen före slutet av veckan och även jag är övertygad om att vi kommer att avsluta det här på ett positivt sätt.

Optimismen hade vuxit under den senaste veckan om att brittiska klarlägganden om den ekonomiska uppgörelsen, medborgarnas rättigheter och framför allt gränsfrågan på Irland ska få tummen upp från EU-sidan.

I så fall finns fortfarande en möjlighet att EU:s stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte nästa vecka kan ge klartecken för att inleda förhandlingar om den framtida handelsrelationen med Storbritannien.

För att ytterligare förbereda vad som krävs inför nästa veckas EU-toppmöte har Donald Tusk samtidigt beslutat ställa in veckans planerade resa till Mellanöstern.

Resan ställs in "på grund av ett avgörande läge i brexit-förhandlingarna", uppger Tusks talesman Preben Aamann för AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista