Man med keps spelar trombon ut genom ett fönster.
Viktor Brobacke spelar till 'Hesa Fredrik'. Foto: Ulla Engberg/Sveriges Radio

Musiker kompar "Hesa Fredrik" i kamp mot rädslor

2:47 min

Musiker, poeter och skolklasser har i dag kompat "Hesa Fredrik" som ett led i en kamp mot rädslan.

– Folk blir trygga när de hör musik, säger Viktor Brobacke.

Klockan femton den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas larmsignalen som ska varna befolkningen i krissituationer, även kallad "Hesa Fredrik".

I dag fick "Fredrik" sällskap av musiker, artister, poeter och skolklasser runt om i landet som valt att hörsamma en liten grupp kulturarbetare som uppmanat dem att "gå ut och spela mot rädslan".

En av de som spelade var trombonisten Viktor Brobacke i Stockholm, som öppnade fönstret till sin ateljé och spelade rakt ut på gatan.

– Folk blir trygga när de hör musik, men de blir rädda när de hör 'Hesa Fredrik', så man kan ju 'smörja' Hesa Fredrik med lite trygghet, säger Viktor Brobacke.

– Det är väldigt mycket rädslor i samhället och det blir mer och mer rädslor som påverkar oss som individer och samhället i stort, säger Pål Eneroth, som är en av initiativtagarna.

Det är inget emot 'Hesa Fredrik' i sig, och inte alls ett försök att överrösta varningssignalen, säger han.

– Men när den tutar så blir man påmind om att det finns en massa hot och farliga saker där ute, och så blir man ännu mera rädd. Så tänkte vi att om vi spelar till den så kan vi 'bädda in den' i vår musik, och i stället för att påminna oss om hot, så kanske den påminner oss om att vi inte behöver vara så rädda och ängsliga egentligen, säger Pål Eneroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista